Bloedverlies
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap
Bloedverlies in de eerste 12 weken van de zwangerschap komt vaak voor. Het betekent lang niet altijd dat er iets mis is of mis zal gaan. Heel vaak weten we niet waar het bloedverlies vandaan komt. Als er maar weinig bloed is en geen buikpijn is er geen reden tot ongerustheid. Om bij bloedverlies met de echo te kijken om de zwangerschap te beoordelen is niet altijd makkelijk. Een embryo van 6 weken is op de echo een klein grijs vlekje van enkele millimeters. Het is niet altijd goed te zien of er een hartje klopt. Een vroege echo geeft dan niet de informatie die je hoopt. Als je bloedverlies hebt neem dan contact op dan kunnen we overleggen of het nuttig is de eerste echo al eerder te doen.
Soms is er bij bloedverlies wel sprake van een miskraam. Een miskraam voorkomen kan helaas niet. Wel weten we dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft. Een miskraam komt relatief vaak voor. Ongeveer 10% van alle zwangerschappen in Nederland eindigt in een miskraam. Meestal gebeurt dit voor de 10 weken, maar in zeldzame gevallen kan ook na 10 weken nog een miskraam optreden. Dit kan ook gebeuren als je helemaal geen bloedverlies hebt.
Een miskraam kan uit zichzelf op gang komen. Bij een natuurlijk verloop is geen behandeling nodig. Er is dan vaak sprake van buik- of rugpijn. Je kunt tegen de pijn eventueel ibuprofen of anders paracetamol innemen. Ook is er helder bloedverlies. Dit is vaak meer dan je menstruatie. Soms met stolsels. Maak je je ongerust over het bloedverlies, neem dan contact op.
Als een miskraam niet uit zichzelf goed op gang komt en je wil niet langer afwachten dan krijg je medicatie voorgeschreven. Deze medicijnen worden altijd door de gynaecoloog voorgeschreven. Daarvoor moet je dus altijd eerst naar het ziekenhuis voor controle. Het verloopt dan vaak net als een spontane miskraam. Af en toe lukt het niet om een miskraam op te wekken met medicijnen en moet er een operatie worden gedaan. Deze curettage wordt met een ruggenprik of onder narcose gedaan.
Na een miskraam
Meestal herstelt je lichaam snel na een miskraam. Je kunt ook al snel opnieuw zwanger worden. Soms al na 2 weken. Neem de tijd om de miskraam te verwerken. Het kan zijn dat je er emotioneel nog niet aan toe bent om direct zwanger te worden na een miskraam. Wil je liever wachten met zwanger worden, gebruik dan anticonceptie. Na een miskraam heb je bij je volgende zwangerschap geen verhoogde kans op weer een miskraam.